Bestanden en opmaak

Hoe levert u uw bestanden aan en waar moet u op letten? U leest het hieronder.

Onze meeste producten worden gesneden uit vinyl en/of geprint op vinyl. Aanleveren kan als rasterafbeelding of als vectorbestand.

1. Rasterafbeeldingen

Om te kunnen printen met professionele inktjet printers volstaat een raster afbeelding.

Een raster afbeelding bestaat uit pixels, bekende bestands typen zijn: TIFF, JPG, JPEG, PNG en GIF.

Het aantal pixels in een raster afbeelding bepaalt hoeveel detail er in de afbeelding te zien is.

Veel bestanden zijn gecomprimeerde (samengeperste) afbeeldingen waarbij pixels slim worden samengevoegd om de bestandsgrootte binnen de perken te houden en toch een redelijke weergave van het bestand mogelijk te maken.

Hoe hoger de compressie, hoe minder het resultaat als de afbeelding op groot formaat wordt afgedrukt.

Toch kunnen pixelbestanden vaak goed worden geprint op vinyl. Een redelijk resultaat krijgt u bij 150 DPI (dots per inch) op ware grootte opgemaakt.

Kenmerkend voor een rasterafbeelding is dat de randen kartelig worden als de afbeelding wordt vergroot. Het beeld wordt dus onscherp; u ziet de pixels.

2. Vectorbestand

Om het vinyl te kunnen uitsnijden met snijplotters hebben we een bestand nodig dat de plotter kan lezen; een vectorbestand.

Een vectorafbeelding wordt met behulp van eenvoudige meetkundige begrippen zoals punten, lijnen, krommen, polygonen e.d. weergegeven.

Bekende bestands typen zijn: PDF, AI, EPS, SVG.

Er kan ook een rasterafbeelding worden ingesloten in een vectorbestand. U kunt dit makkelijk zien door uw afbeelding te vergroten en te kijken of deze scherp blijft.

Een echt vectorbestand kan oneindig worden vergroot zonder scherpte te verliezen.

Er zijn programma's die rasterafbeeldingen kunnen omzetten in vectorbestanden.

Een eenvoudige vorm, op een redelijk resolutie als raster, kan daarmee heel mooi en snel worden omgezet.

Complexere vormen als een regel tekst geven vaak problemen, de lijnen worden niet zo strak als oorspronkelijk de bedoeling was. Dit kan worden bijgewerkt, maar dat kost ontzettend veel tijd. Soms is het dan slimmer om de afbeelding opnieuw tekenen.

Om strakke tekst te krijgen, kan het best het originele lettertype-bestand gebruikt worden. Het is daarom handig als u deze bijvoegt bij uw aanvraag.

Hoe kunt u zelf bestanden omzetten naar het gewenste formaat?

Als u een kant en klaar bestand aanlevert, hebben wij minder werk aan uw ontwerp en dat ziet u uiteraard terug in de prijs.

Gelukkig kunt u zelf aan de slag! Bijvoorbeeld bij vectormagic.com . Hier kunt u een rasterbestand converteren naar een vectorbestand.

Beschikt u over een goed programma om vectorbestanden te bewerken en maakt u het hele bestand zelf op? Nog beter!
Een paar tips:

  • Zet de gebruikte teksten om naar krommen of letteromtrekken, converteer alle lijnen naar omtreklijnen en smelt zoveel mogelijk de losse vormen die één geheel vormen aan elkaar.
  • Maak het bestand op ware grootte, controleer in close-up en sla het op als PDF.

Om uw belettering zo voordelig mogelijk te maken is het slim kleuren te gebruiken die wij op voorraad hebben. Op de bestelpagina ziet u onze kleuren.

Komt u er zelf niet helemaal uit? Dan helpen we u graag.
Bel: 0251-223066 of mail voor persoonlijk advies.

Plakletters op een fiets Etched glass aan de binnezijde van een raam geplakt Logo en plakletters op een auto Model met sticker belettering boot
U heeft javascript uitgeschakeld. U dient javascript aan te zetten.
Uw browser accepteert geen cookies. U kunt helaas niets bestellen zonder cookies te accepteren.